RSS

23.4.10

Μου 'ρθε ένα email...


-->

-->
H πληρωμή ενός δασκάλου σε σχέση με ένα… υδραυλικό. Φυσικά πρόκειται για μια σειρά απλών συλλογισμών που έστειλε ένας φίλος. Η πλάκα είναι πως η... αριθμητική του είναι σωστή, δικαιώνει τις απόψεις των συνδικάτων, παρότι το ζήτημα έχει και άλλες τεράστιες εκπαιδευτικές και κοινωνικές πλευρές…. «Καταλαβαίνεις πόσο κυνικός έχει γίνει ένας λαός όταν θεωρεί φυσιολογικό να πληρώνει περισσότερο αυτόν που ασχολείται με τις αποχετεύσεις του παρά αυτόν που ασχολείται με τα μυαλά των παιδιών του». J. F. Kennedy

Με τους παχυλούς μισθούς τους "βάζουν μέσα" το ελληνικό κράτος και δουλεύουν μόνο 9 μήνες τον χρόνο! Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή σειρά και να τους πληρώνουμε για αυτό που πραγματικά κάνουν… baby-sitting (προσέχουν τα παιδιά μας)!
Μπορούμε να πετύχουμε να το κάνουν με λιγότερο από τον βασικό μισθό. Κάτι τέτοιο θα ήταν δίκαιο. Θα τους έδινα 3 ευρώ την ώρα και μόνο για τις ώρες που δουλεύουν και όχι για όλο το χρόνο. Αυτό σημαίνει 15 ευρώ την ημέρα (8:15 πμ με 1:30 μμ). Κάθε γονιός θα πρέπει να πληρώνει 15 ευρώ την ημέρα στους δασκάλους που κρατάνε τα παιδιά του.
Τώρα, πόσα παιδιά διδάσκουν την ημέρα; Γύρω στα 25; Δηλαδή 15Χ25=375 ευρώ την ημέρα.. Όμως θυμηθείτε δουλεύουν μόνο 180 μέρες το χρόνο! Δεν πρόκειται να τους πληρώνουμε για να κάνουν διακοπές!!! Για να δούμε… αυτό είναι 375 Χ 180=67.500 ευρώ τον χρόνο. (Περίεργο! μάλλον η αριθμομηχανή μου θέλει μπαταρίες!)
Και τι γίνεται με τους δασκάλους ειδικής αγωγής και αυτούς που έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους;
Για να είμαστε και λίγο δίκαιοι θα τους πληρώνουμε το βασικό ωρομίσθιο που για λόγους στρογγυλοποίησης είναι 7 ευρώ. Αυτό σημαίνει 7 επί 5 ώρες επί 25 παιδιά επί 180 μέρες = 157.500 ευρώ τον χρόνο! Για περιμένετε ένα λεπτό, κάτι πρέπει να γίνεται λάθος εδώ! Κάτι είναι σίγουρα λάθος!

Κάντε ένα δάσκαλο να χαμογελάσει, στείλτε το σε κάποιον που καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι Δάσκαλος!!! (Μέσος μισθός Δασκάλου 20,000/180 μέρες = 111 ευρώ την ημέρα /25 μαθητές =4.44/5 ώρες = 0.88 ευρώ την ώρα ανά μαθητή.) Τρομερά φτηνή φροντίδα και φύλαξη παιδιών και από πάνω μορφώνουν και τα παιδιά σας. Τρελό, εεε; Τα νούμερα από την αρχική δημοσίευση έχουν αλλάξει για να ταιριάζουν με τον μέσο μισθό των δασκάλων στην Ελλάδα!

ΥΓ: Και σκεφτείτε ότι το κείμενο γράφτηκε για πολλές χώρες και ότι πια στην χώρα μας οι μισθοί και των δασκάλων συνεχώς μειώνονται, ενώ ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται και τα αντικίνητρα για την σύνταξη κορυφώνονται… Τι αξία έχουν τα δημόσια και συλλογικά αγαθά. Έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού για να αρχίσουμε να την κατανοούμε… Ή μήπως πρέπει να πέσουμε μέσα στο ρέμα;


Update, για να παραθέσω ένα φοβερό τετράστιχο του mortal, με τις λέξεις "μισθός -χαρταετός", από το eduportal

Πέταγε σαν χαρταετός γεμάτος ευεξία
και τον απολαμβάναμε, τον λέγαμε ανθό
τώρα, πια, συρρικνώθηκε σα να ΄χει ...ανορεξία
και μόνο, πλέον, σαν σκιά θυμίζει το μισθό!


Δεν μπορώ να πω τίποτα καλύτερο.


12 χεράκια ψηλά:

Leviathan είπε...

pados ta na exeis na kaneis me paidia den einai kai to pio eukolo pragma...vevaia den einai kai asximo apo tin alli pou ka8odai toso poli se sxesi me allous ergazomenous...kalisperaaa!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Στην Ιαπωνία τα πράγματα είναι χειρότερα!
Οι γονείς απαιτούν απ' τους δασκάλους να τους φέρνουν τα παιδιά και σπίτι τους!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

;)) Μ' αρέσει ο συλλογισμός αυτού του μέιλ!

Καληνύχτα κορίτσι!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

υ.γ. Η δικιά μου η νύχτα να δεις! Είδες; σου κάνω παρέα!

valia είπε...

ΟΟΟΟχιιιι, δε θα πέσουμε στον γκρεμό, θα το παλέψουμε, όπωε το παλέυουμε από την αρχή! Ξέραμε ότι θα είναι δύσκολα, ξέραμε ότι τα παιδαγωγικά δεν είναι τραγουδάκια και εθνικές επέτειοι, όλα τα ξέραμε, μόνο την απαξίωση δεν ξέραμε... ¨οχι θα το παλέψουμε, γιατί εμείς οι δάσκαλοι έχουμε κάτι που οι πολιτικοί και κυβερνήτες κλπ δεν έχουν, έχουμε ήθος. Αλλιώς, θα επιλέγαμε να κάνουμε κάτι άλλο! ¨οχι ότι άλλες ειδικότητες δεν έχουν ήθος, αλοίμονο. Αλλά τέτοια αυταπάρνηση, αυτοθυσία και μαζοχισμό, μόνο στον εκπαιδευτικό συναντάς.¨οχι ότι είναι προσόντα, αλλά είναι αλήθειες.Ένας άνθρωπος αποκτά ήθος με τον καιρό, δεν γεννιέται με αυτό και το σχολείο, ακόμη και αυτό το ελεινό με τα πενιχρά μέσα που έχουμε σήμερα, διδάσκει ήθος, αν μη τι άλλο.Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς και φίλοι γενικώς, οι δάσκαλοι δεν δουλεύουν 10 μήνες το χρόνο, δουλεύουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, και στις διακοπές και στις αργίες. ΑναρωτηθήκΤΕ ΠΟΤΈ ΓΙΑτί μια δασκάλα σε διακοπές βγάζει τοπία, λουλούδια, έντομα και άλλα παράξενα;;;Μα για να τα δείξει στους μαθητές της. να τα κάνει κοινωνούς του ταξειδιού της. ¨ολα αυτά δεν πληρώνονται με τίποτα... Τα είπα και ξαλάφρωσα! Μαριλία το παρακανα με το χώρο, συγνώμη!!!

marilia είπε...

Leviathan, η δουλειά μας δεν είναι καθόλου εύκολη και δεν πληρώνεται με τίποτα. Ούτε και "καθόμαστε" όσο φαίνεται. Οι δάσκαλοι είναι Δάσκαλοι 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Οι μαθητές μας μπορεί να μας συναντήσουν στο λεωφορείο ή στο σούπερ μάρκετ κι εμείς δίνουμε παραδείγματα συμπεριφοράς και περνάμε υποσυνείδητα μαθήματα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Φυσικά, κανένα "εξωδιδακτικό" δεν είναι άξιο να μας πληρώσει. Πληρωνόμαστε ΜΟΝΟ από ό,τι βλέπουμε στα μάτια των παιδιών. Τα άλλα είναι απλά για να μη ζητιανεύουμε.

Ασκαρούλη, πήγαινα κι εγώ τα παιδιά στο σπίτι, όταν δούλευα στο ιδιωτικό. Και μάλιστα χωρίς να πληρώνομαι. Πάντως αν θες, μπορείς να στείλεις τα παιδιά σου στην Ιαπωνία στο σχολείο, ώστε, σχολώντας, να στα φέρνουν και στο σπίτι. Και αν επίσης θες, μπορείς να τους λες να σου φέρνουν και φαγητό σε πακέτο, καθώς θα 'ρχονται.

Καναρινένια, κι εγώ χαμογέλασα μ' αυτό το μέιλ. :)

Σκρουτζάκο, να 'σαι καλά, να σκορπάς χαμόγελα! :)

Βάλια, τα είπες μια χαρά! Μωρέ ας πληρώνουν όσο θέλουν. Ή ας μην πληρώνουν. Εμείς τη δουλειά μας την αγαπάμε και δεν αφήνουμε να μας κάνουν να τη μισήσουμε. Έχουμε τα "καμάρια" μας να μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Σήμερα ένας μαθητής μου μου απέδειξε πως διάβασε, μεγάλωσε και ωρίμασε σε 15 μέρες! Πριν το Πάσχα ο μικρός διάβαζε με μεγάλη δυσκολία και ζοριζόταν πολύ. Τώρα διαβάζει πολύ πολύ πιο άνετα, ζορίζεται ελάχιστα και σε λίγο καιρό θα 'ναι αστεράκι κι αυτός! Για την αμοιβή μου αυτή εισέπραξε τσιμπομαγούλιασμα και φιλί σβουριχτό! :):)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

θα τα πάω! Κι αν η σχιστομάτα η δασκάλα τους είναι της προκοπής, θα ζητήσω και έξτρα υπηρεσίες...

Andria είπε...

Λες μεγάλη αλήθεια τώρα..αλλά ποιος μας ακούει!!!
Πάντως Μαριλία μου να κοιτάς τη φωτεινή πλευρά της ζωής...Πρόλαβες να μονιμοποιηθείς και να έχεις σταθερή δουλειά. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι οτι 21 ιουνίου λήγει η σύμβασή μου και την επομένη καθημερινή γράφομαι στον οαεδ. Και από Σεπτέμβριο προβλέπονται χλωμά τα πράγματα για τους αναπληρωτές και τους εκπαιδευτικούς εν γένει. :-(

marilia είπε...

Ασκαρούλη, καλοστραθιά σου, που λέμε και στο χωριό μου! Μπορεί να 'ναι εκπαιδευμένες και στο να κόβουν... βεντούζες!

Άντρια, καταλαβαίνω απόλυτα τι λες. Δεν παραπονιέμαι για τη δουλειά μας. Παραπονιέμαι στο ότι δε μας προσέχουν στη δουλειά μας. Ούτε το κράτος, ούτε η κοινωνία. Οι περισσότεροι έχουν την άποψη του Leviathan. "Καλή δουλειά! Κάθεστε αρκετά!"...
Καλή δύναμη, κοριτσάκι. Κι εύχομαι να 'σαι τυχερή από Σεπτέμβριο...

Andria είπε...

Σ`ευχαριστώ!σίγουρα θα πιάνουν οι ευχές σου γιατί έχεις καλή καρδιά!Σήμερα είμαι χάλια!!Εξαιτίας κάποιων μανάδων που δε λένε να συνεργαστούν και με το όλο σύστημα που δε μας στηρίζει σε τίποτα και δεν έχω τρόπο να προστατέψω τα άλλα παιδιά από τα δικά τους τα θηρία. Αδιαφορία από το κράτος,καμιά υποδομή στα σχολεία,βοήθεια μηδέν και υπεράριθμα τμήματα σε κάτι τάξεις ελεεινές. Και μετά τρως και την απανταχού απαξίωση για το ευχαριστώ. Σταυρώστε μας (που λέει και η Σαρρή).. Σε πείσμα όλων αυτών και ευτυχώς για τα παιδιά τους..είμαστε υπερβολικά ερωτευμένοι με τη δουλειά μας και δεν πτοούμαστε επ ουδενί.

marilia είπε...

;) Χαμογέλα, κάνει τους άλλους ν' ανησυχούν. Α, και είσαι επιστήμονας, μπορείς να κολλήσεις μερικούς ξερόλες στον τοίχο με ευγένεια, σταθερότητα και επιχειρήματα. Στη δουλειά σου δε χωράνε διαπραγματεύσεις, είναι έτσι, όπως τα λες. Ξέρεις τι κάνεις και το κάνεις καλά. Αν δεν τους αρέσει, τα... παιδάκια τους και σ' άλλο νηπιαγωγείο! ;)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))))))