RSS

28.12.13

Αποστολές για δαιμόνιους ρεπόρτερ

Ξαφνικά, κάποια μέρα, μου 'ρθε η ιδέα να βάλω στα παιδιά ένα γρίφο-αίνιγμα και να τους ζητήσω να τον λύσουν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Σκοπός ήταν να ενεργοποιηθούν και να αναζητήσουν πληροφορίες με διάφορους τρόπους και σε διάφορα μέσα, να πάρουν τους γονείς τους από το χέρι και να περάσουν κάποια ώρα μαζί. Φυσικά, σύνδεσα τις αποστολές με τα Προγράμματα που τρέχουμε. Έτσι, ο γρίφος δινόταν στα παιδιά κάθε Τρίτη και την επόμενη Δευτέρα παρουσιάζαμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στο σχολείο. Λίγο πολύ η βδομάδα ήταν προσανατολισμένη σ' αυτό το θέμα του γρίφου. Έτσι...

1η εβδομαδιαία αποστολή: Μεγάλα μου παπιά, αγαπημένοι μου δαιμόνιοι ρεπόρτερ, ήρθε η ώρα για την πρώτη εβδομαδιαία αποστολή! Πάρτε μεγεθυντικούς φακούς, μικροσκόπια… καλέ, όχι! Πάρτε φωτογραφικές μηχανές και τραβήξτε τους γονείς απ’ το χέρι! Πάμε να ανακαλύψουμε… Αλήθεια πού πάμε και τι θα ανακαλύψουμε;
Λοιπόν, παπιά μου, αυτή τη βδομάδα ας ξετρυπώσουμε τους «Χίλιους μύριους καλογέρους που ‘ναι σ’ ένα ράσο τυλιγμένοι» και ας τους ανακρίνουμε! Ποιοι είναι; Πότε εμφανίζονται; Τι έχουν να μας προσφέρουν; Μάθετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε γι’ αυτά τα… φρούτα και φέρτε τες στην τάξη. Μαζί σύρετε… τσουβαλιασμένους και όσους καλογέρους μπορείτε. Αν τους ξετρυπώσετε δηλαδή, γιατί, να ξέρετε, ξεγλιστράνε πολύ εύκολα, σκορπίζονται και χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.
Εμπρός, καλοί μου ρεπόρτερ, ξαμοληθείτε δεξιά κι αριστερά για την πρώτη σας αποστολή. Έχετε μία εβδομάδα καιρό!

Καλή επιτυχία!Τα ρόδια αποτέλεσαν το θέμα μας για όλη την εβδομάδα. Αφορμή ένα απόσπασμα από τον Καπετάν Μιχάλη και, φυσικά, το επίκαιρο του πράγματος, μια και τα ρόδια είναι φρούτα της εποχής! Τα ζωγραφίσαμε, τα φωτογραφήσαμε, βρήκαμε πληροφορίες για δαύτα, τα κόψαμε, τα φάγαμε, γενικά... τα ευχαριστηθήκαμε! :)2η εβδομαδιαία αποστολή: 


Αγαπημένα μου σαΐνια,

Απόψε έχω μια αστείρευτη διάθεση για τραγούδι!!! Κάτι το ουζάκι, κάτι η καλή παρέα, κάτι ο μεζές… ε… το ‘ριξα στις πενιές! Μόνο που ξέχασα τους στίχους… Βρε παιδιά, πού κλαίνε τα καβουράκια;;;; Βρείτε το και φέρτε το στην τάξη! Και μην ξεχάσετε να απαθανατίσετε τη στιγμή με τη φωτογραφική σας μηχανή! Θα χαρώ πολύ να σας δω σε στιγμή θριάμβου με τη λύση του γρίφου στο χέρι.

Καλή επιτυχία!


 Η δεύτερη αποστολή ήταν συνδεδεμένη με το Πρόγραμμα "Τα ζωντανά ρομπότ" και είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω τα βότσαλα σε κάποια κατασκευή την οποία και θα στέλναμε στα Γιάννενα, αλλά από τη μια ο κακός καιρός, από την άλλη η τεμπελιά μικρών και μεγάλων, ε... ούτε πολλά βότσαλα ήρθαν ούτε και φωτογραφίες με τα παιδιά στην παραλία, εκτός από ΜΙΑ. (Τσαντίστηκα, αλλά είπα να μην το κάνω θέμα...)


3η εβδομαδιαία αποστολή: Αγαπημένοι μου ρεπόρτερ,

Αυτή τη φορά σάς έχω μια… αινιγματική αποστολή. Οι… ύποπτοι αυτής της εβδομάδας χώνονται σε ντουλάπια και συρτάρια, σε βαζάκια και μπουκαλάκια, μα… έχω εμπιστοσύνη στις μύτες σας! Σίγουρα θα τους ξετρυπώσετε και θα τους φέρετε προς ανάκριση στην τάξη. Ξέρετε τώρα: ονόματα, διευθύνσεις, …κοινωνική δράση, προσφορά στο ανθρώπινο είδος και ό,τι άλλο μπορείτε να τους κάνετε να ομολογήσουν.

Έτοιμοι; Καλή επιτυχία!!!Τα φυλλαράκια τα σκληρά τιμάνε ήρωες και φαγητά. Τι είναι;

Δάκρυα δέντρου ευωδιαστά που νοστιμίζουν τα γλυκά. Τι είναι;

Καρφάκια μοσχομυριστά όχι για να κρεμάμε, μα για να τα μασάμε. Τι είναι;

Σκληρή σφαιρούλα καφετιά που αφήνει μόσχο στα φαγιά. Τι είναι;
Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή τη βάνω και πάνω απ’ το ρυζόγαλο σχήματα μ’ αυτήν κάνω. Τι είναι;


 Η τρίτη αποστολή στέφθηκε από τρομερή επιτυχία! Κι εδώ αφορμή ήταν ένα απόσπασμα από τον Καπετάν Μιχάλη. Όλα τα παιδιά βρήκαν πληροφορίες και όλα έφεραν τα μπαχαρικά που ζητούσα στην τάξη. Τα γευτήκαμε, μάθαμε πώς και πού χρησιμοποιούνται και η τάξη μας γέμισε μυρωδιές!


1 χεράκια ψηλά:

dreamteamk9 είπε...

Πολύ μου αρέσουν αυτοί οι γρίφοι με τους θησαυρούς τους!