RSS

5.10.08

Η μέρα μας


Παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών σήμερα! Χρόνια μας πολλά! Και δημιουργικά!

Η μέρα αυτή καθιερώθηκε από την UNESCO το 1994 και είναι αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς, είτε εκείνοι εργάζονται σε πολυτελές σχολείο, εξοπλισμένο πλήρως (χα!) και με την τελευταία λέξη της... παιδαγωγικής μόδας, είτε εργάζονται σε αυτοσχέδιο σχολείο υπό τη σκιά κάποιου δέντρου. Το έργο του εκπαιδευτικού παραμένει το ίδιο. Τα ζευγάρια ματιών που τον κοιτούν καθημερινά έχουν τις ίδιες ανάγκες και χρέος του εκπαιδευτικού είναι να προσπαθήσει να αντεπεξέλθει επάξια σ' αυτές.

Συνάδερφοι, χρόνια μας πολλά!


Το παραπάνω είναι το δικό μου σχολείο. Έχω γδάρει πολλές φορές τα γόνατά μου σ' εκείνο εκεί το πεζούλι, έχω γλιστρήσει άπειρες φορές από τα κάγκελα της σκάλας, έχω περπατήσει κάθε εκατοστό της αυλής του και... έχω να μπω εκεί μέσα τώρα και πολλάααα χρόνια. Παραλίγο, μάλιστα, να επιστρέψω στον... τόπου του εγκλήματος ως... δασκάλα.

Στην Α' Δημοτικού είχα μια υπέροχη Δασκάλα! Πάντα τη θυμόμουν με αγάπη και, όταν τη συναντούσα, καμάρωνα ιδιαιτέρως. Πέρσι επέστρεψα στην Κρήτη, μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών και τρία χρόνια δουλειάς σε Γιάννενα και Κέρκυρα. Τοποθετήθηκα, ως αναπληρώτρια, σε σχολείο της περιοχής μου και εκεί συνάντησα και πάλι τη Δασκάλα μου της Α' Δημοτικού. Δεν ήμαστε, μάλιστα, απλοί συνάδερφοι στο ίδιο σχολείο, αλλά και συνεργάτες, αφού είχαμε από κοινού την Ε' τάξη.

Φοβερό συναίσθημα. Μάθαινα από 'κείνη για δεύτερη φορά! Πώς να διαχειρίζομαι τάξη. Πώς να διαχειρίζομαι... κακοτοπιές. Πώς να κρατώ την ψυχραιμία μου και να δείχνω υπομονή. Πώς να χρησιμοποιώ τη μουσική στο μάθημα. Πώς την τοπική ιστορία. Πώς να μη φοβάμαι τα φοβερά και τρομερά ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ! Κυρίως όμως πώς να 'μαι συνεπής και σοβαρή στη δουλειά μου.

Κυρία Αργυρώ Λυραράκη, σας ευχαριστώ πολύ!

8 χεράκια ψηλά:

maika είπε...

εμένα το σχολείο μου είναι παλιό σαν την Ακρόπολη μάλλον και το χάλι του δυστυχώς!!
Περνάω συχνά απο κει και ψυχοπλακώνομαι...΄Ασε που και η δασκάλα που είχα μέχρι και την Τετάρτη Δημοτικού ήταν μια στρίγκλα...και φασιστόμουτρο...απαπα
Μήπως να πάρεις καμιά μετάθεση καταδώ...έχουμε και μικρά παιδιά και μας αρέσουν οι δασκάλες που νοιάζονται για τα παιδάκια,marilitsa!!
Δε μας φτάνει που είναι πολύ λίγες,κάποιες είναι και μακριά...
Τυχερά τα παιδάκια που σε έχουν!!
;0)))

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αυτές οι παγκόσμιες ημέρες μου τη δίνουν και γίνομαι στρουμφάκι "ο γκρινιάρης"!
Κάπου διάβασα σήμερα ότι τον Μάρτιο καθιερώθηκε και "παγκόσμια ημέρα σεξουαλικών διαστροφών"!
Μα είναι δυνατόν;

marilia είπε...

maika, κι εγώ στρίγκλα είμαι, όταν μου βγάζουν την πίστη! Να, σήμερα, ας πούμε. Δεν τα άντεχα. Λες και το 'χαν βάλει σκοπό ζωής! τς τς τς! Πάντως, από τα σχολειά μας, κάτι μαθαίνουμε. Άλλοτε πώς να είμαστε υπομονετικοί και ν' αγαπάμε και άλλοτε πώς ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ -ακολουθώντας το αντίθετο ακριβώς παράδειγμα απ' αυτό που βιώσαμε. Ε, είναι τώρα και μερικοί που τους μένει μόνο το κόμπλεξ και κάνουν τη ζωή των άλλων δασκάλων αλλά και των παιδιών τους δυσκολότερη. Δυστυχώς το βλέπουμε καθημερινά... :(

Ασκαρδαμυκτούλη μου, εσύ έγινες Γκρινιάρης γιατί προχθές ξέχασες να μου πεις χρόνια πολλά και να μου φέρεις λουλούδια και γλυκά και σου την είπα! Αλλιώς... μια χαρά μέρα είναι η μέρα μας. Ας σκεφτεί και κανείς για το έργο μας και το έργο άλλων συναδέλφων που παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Όσο για τις άλλες παγκόσμιες ημέρες... θου! Τις επικαλείσαι απλά και μόνο για... αντιπερισπασμό! Σε ξέρωωωωωωω!!! Αλλά δεν περνάει. Κοίτα του χρόνου να επανορθώσεις με λουλούδια και γλυκά. :Ρ:Ρ

Fibi είπε...

Καλημέρα και καλή αρχή συη σχολική σου χρονία. Καιρό είχα να περάσω και τα διάβασα όλα μονομιάς :)

καλή υπομονή δασκαλίτσα μου!

marilia είπε...

Καλώς τη fibi! Κερνάμε... τσιχλόφουσκες, έλα! :):)

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Γιόρταζες Μαριλίτσα μου?
Συγνώμη καλη μου που δεν ήρθα
Χρόνια σου πολλααααααα
Ελπίζω να έμεινε λίγο γλυκό
και για μένα....

κοτσυφοφιλώ σε

τσίου!!!!!

Ταχυδρόμος! είπε...

Εύγε professore!

marilia είπε...

Κοτσυφάκο, εγώ θα λυπηθώ αν δεν έφερες δώρο! :))) Γλυκό; Σιγά μη μου μείνει εμένα γλυκό για πολλή ώρα! χα!

Ταχυδρόμε, καλωσόρισες! Εσύ τι καλό μάς έφερες;