RSS

6.11.13

Ειρήνη του Αριστοφάνη

Μια εβδομάδα πριν την ημέρα του ΟΧΙ αρχίσαμε να δουλεύουμε στην τάξη την Ειρήνη του Αριστοφάνη, σε διασκευή για παιδιά της Σοφίας Ζαραμπούκα από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.


Αρχικά διαβάσαμε το παραμύθι και είδαμε την υπέροχη εικονογράφηση. Στη συνέχεια, ζήτησα από τα παιδιά να διπλώσουν στη μέση μια κόλλα Α4 και στη μία πλευρά να ζωγραφίσουν την Ειρήνη και στην άλλη τον Πόλεμο.

Δυο μέρες μετά, ξαναδιαβάσαμε το παραμύθι και συζητήσαμε περισσότερα γι' αυτό. Τι γίνεται όταν η Ειρήνη φυλακίζεται στη σπηλιά, ποιοι μπορεί να μην τη θέλουν, τι κάνει ο Πόλεμος στη γη, κά. Έπειτα έφτιαξα ένα φύλλο εργασίας για παραγωγή γραπτού λόγου, όπου έβαλα μερικές εικόνες από το βιβλίο και μπαλονάκια σκέψης, όπως αυτά των κόμικς. Ζήτησα από τα παιδιά να γράψουν τις σκέψεις της Ειρήνης σε κάθε εικόνα. 

Τέλος, την επόμενη μέρα, διοργάνωσα έναν "ειρηνικό διαγωνισμό" στον οποίο πήραν μέρος όλα τα παιδιά, ανά ομάδες. Η ομάδα που θα απαντούσε σωστά σε περισσότερες ερωτήσεις θα έπαιρνε έναν έπαινο. Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν σε έξι (6) ερωτήσεις, με όσο το δυνατόν πιο σωστές προτάσεις. Σύνταξη και ορθογραφία πάντα παίρνουν... μπόνους. Στα δέκα λεπτά από την έναρξη τους είχα υποσχεθεί μικρή βοήθεια. Τα μολύβια κατέβηκαν και το παραμύθι ξαναδιαβάστηκε. Μετά εξακολούθησαν να... διαγωνίζονται. 

Την ημέρα του ΟΧΙ έγινε η απονομή στη νικήτρια ομάδα.


Υ.Γ. και τώρα πολύ θα 'θελα να παραθέσω τα φύλλα εργασίας, τις ερωτήσεις του διαγωνισμού και τον έπαινο, αλλά πώς εισάγεις doc εδώ μέσα;;;;;

3 χεράκια ψηλά:

dreamteamk9 είπε...

Ή θα τα ενώσεις όλα σε ένα αρχείο word που, στη συνέχεια, θα το αποθηκεύσεις ως pdf και θα το αναρτήσεις στο issuu ή θα τα ανεβάσεις στο Scribd. :)

Αγαθή Παπαθανάση είπε...

Υπέροχες δραστηριότητες και θα σου πρότεινα επιπλέον και μια δραματοποίηση της ιστορίας που αρέσει πολύ στα παιδιά.Ή μήπως εσείς που είστε "μεγάλα" παιδάκια δεν κάνετε πια τέτοια ;
Ενα βραβειάκι με πολύ αγάπη για σένα http://nipiagogosseapognosi.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

marilia είπε...

@ Ματούλα,
θα δω τι θα κάνω. Αλλά για την ώρα... με τρέχεις, μάνα μου, με τρέχεις! χαχαχαχαχα!

@ Νηπιαγωγέ σε απόγνωση,
έχεις απόλυτο δίκιο! Παράληψή μας! Φυσικά και δραματοποιούμε, αλλά, καμιά φορά, μας παίρνει η φόρα και... να τι γίνεται: ξεχνιόμαστε!

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μεγαλεπήβολα σχέδια στα σκαριά και... τρέχουμε. Θα σας πω, θα σας πω!